Preventie bij kinderen

“Jong geleerd…”

Veel mensen denken dat het niet nodig is om het melkgebit goed te verzorgen, omdat deze tanden toch nog wisselen. Maar niets is minder waar! Want wist je dat kinderen met een gezond melkgebit als volwassene een grotere kans hebben op een goed gebit? Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met een goede mondverzorging. Hoe je dat aanpakt? We zetten de belangrijkste tips voor het verzorgen van een melkgebit op een rij!

Vanaf gemiddeld 6 maanden komt het eerste tandje door bij een baby. Wist je dat je vanaf dat moment al minimaal 1 keer per dag moet gaan poetsen? Gebruik een zachte tandenborstel in combinatie met een kindertandpasta. Deze bevatten een lagere dosis fluoride dan gemiddeld. Vanaf 2 jaar komen de hoektanden en kiezen door of zijn ze doorgekomen. Dan is het verstandig om 2 keer op een dag te poetsen. Meestal willen kinderen al op jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Stimuleer dat vooral! Maar blijf de eerste jaren vooral goed napoetsen, omdat kinderen nog niet elke plek raken.

Naar de tandarts
We adviseren ouders altijd om hun kinderen van jongs af aan mee te nemen naar onze praktijk. Ook wanneer ze nog heel klein zijn. Zo wennen ze aan de klinische ruimte en de grote tandartsstoel. En natuurlijk aan die enge tandartsen ;-). Vanaf 2 jaar proberen we het gebit van jouw kind in de stoel te controleren. Daarbij doen we er natuurlijk alles aan om jouw kind op zijn/haar gemak te stellen. Na de eerste afspraak plannen we ieder half jaar een nieuwe controle. Op die manier zijn we er in geval van gebitsproblemen meestal op tijd bij.

Preventieplan
Soms zien we in de loop van de tijd meerdere gaatjes in een kindergebit. We maken dan een afspraak voor een preventieplan. Dat klinkt misschien heel spannend en officieel, maar dat valt in de praktijk allemaal wel mee. Het gaat er vooral om dat we de gaatjes behandelen en we samen (met jou als ouder) kijken naar de oorzaak en het aanpakken van het probleem. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen! Misschien moet jouw kind nog wat beter poetsen of is een andere tandpasta wenselijk. Samen gaan we alles na tot we tot een oorzaak zijn gekomen.

Voedingsadvies
Het kan ook zijn dat een bepaald voedingspatroon de boosdoener is. Suikers uit onze voeding worden namelijk omgezet in zuren die gaatjes kunnen veroorzaken. Ook zorgen deze zuren voor tandslijtage. Het is dus belangrijk om goed op te letten wat je eet en wanneer je eet. Daarom adviseren we een maximum van 7 eetmomenten per dag. Ook kun je een glas water bij iedere maaltijd geven, zodat je kind vanzelf zijn/haar mond schoonspoelt. En gaat jouw kind nog met een flesje naar bed? Vul de fles dan met water en niet met sap of ranja om zo de welbekende zuigflescariës  te voorkomen.

Kosten
Af en toe zien we dat ouders met hun kinderen wegblijven omdat ze bang zijn voor hoge kosten. Gelukkig is dat helemaal niet nodig, de basisverzekering vergoedt alle tandartsbehandelingen (m.u.v. orthodontie) tot en met 18 jaar. Denk hierbij aan de jaarlijkse controle, sealen, fluoride behandelingen, vullingen en röntgenonderzoek. Vanaf 18 jaar worden tandartskosten alleen vergoed vanuit een aanvullende verzekering.

We helpen je graag
Heb je vragen over de mondzorg van je kind(eren) en kun je wel wat hulp gebruiken? Aarzel dan zeker niet om een afspraak bij ons te maken. We adviseren je graag! Onze collega’s zijn gewend om met kinderen te werken en laten ook aan jouw kinderen graag zien hoe ze hun gebit schoon kunnen houden. Ook liggen er in onze praktijken folders over mondzorg bij kinderen die je thuis nog eens rustig kunt doorlezen. Succes… en graag tot snel in onze praktijk!

CategoryBlog, Nieuws

© Copyright Tandartspraktijk Brummelhuis | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid

Realisatie:    Vindingrijck